OGIBiz Website

Eshop Before Menu
2749034
Menu
120922
Banner
121854
Space
121852
 
Main Description
121851

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΥΛΑΙΑ»: ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Main Description
120936
         Ο ολυχώρος Αυλαία" (πλέον) είναι ένα φιλόξενο θέατρο στο Πασαλιμάνι, στη συμβολή των οδών Β Μεραρχίας και Κουντουριώτου 182, με μακρά ιστορία που αριθμεί περίπου 50 χρόνια, καθώς λειτούργησε για πρώτη φορά το 1965.
       Σήμα κατατεθέν της περιοχής του Πειραιά και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την κουλτούρα της περιοχής, αποτέλεσε πάντα καταφύγιο για όλους του Πειραιώτες και μη, που ήθελαν να παρακολουθήσουν μεγάλους πρωταγωνιστές, έργα κλασικά ρεπερτορίου, αλλά και πολλά σύγχρονα έργα που μιλούσαν απευθείας στην καρδιά του λαϊκού κόσμου.
   Το Θέατρο «Αυλαία», άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Εκπαιδευτικού Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών της νυκτερινής Σχολής «Αρχιμήδης» (1933), αποτέλεσε φάρο πολιτιστικής δημιουργίας και έμπνευσης του Πειραιά μας, από το β΄μισό του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.
    Η Δραματική Τέχνη, ως μέσο καλλιέργειας της συναισθηματικής νοημοσύνης του θεατή, υπηρετήθηκε άριστα στο ιστορικό Θέατρο «Αυλαία» από πολυπληθή θεατρικά σχήματα ενός αμέτρητου καταλόγου καλλιτεχνών (ηθοποιών, μουσικών, χορογράφων), με έργα κλασικού ρεπερτορίου, κωμωδίας και επιθεώρησης.
   Εμβληματικές φυσιογνωμίες του ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου στις δεκαετίες του ΄50 και ΄60, όπως ο πληθωρικός Βασίλης Αυλωνίτης και η κοσμαγάπητη «Ωραία των Αθηνών», Γεωργία Βασιλειάδου, έχουν αφήσει ανεξάλειπτο εδώ το θεατρικό τους αποτύπωμα. Θεατρικοί Παραγωγοί και καλλιτεχνικοί Διευθυντές, όπως οι Βασίλης Γιωργαλάς, Γιώργος Ζαχαριουδάκης και Κώστας Φλωράτος, συνεργάστηκαν με σκηνοθέτες-ηθοποιούς, από τον Αντώνη Αντωνίου και τον Τάκη Μακρυγιάννη, μέχρι τον Γιώργο Βουτσίνο, τον Νίκο Δαδινόπουλο, τον Κώστα Αρζόγλου και τόσους άλλους. Σκηνογράφοι, όπως ο Γιώργος Ανεμογιάννης, ο Λάκης Σκαλιέρης, η Δέσποινα Βολίδη και όχι μόνο, έντυσαν το σανίδι του Θεάτρου μας με άψογη αισθητική ανά περίσταση, καθοδηγούμενοι από τις επιταγές του κειμένου σεναριογράφων, όπως οι Αλέκος Σακελλάριος, Κώστας Παπαπέτρου, Μάνος Βενιέρης κ.α.
Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας.
   Πλέον, ο Πολυχώρος «ΑΥΛΑΙΑ» υπό τον Λευτέρη Μαρκάκη και την Μάγδα Χαλαβατζή, οδεύει σε μια νέα εποχή, που καθορίζεται από διαφορετικές καλλιτεχνικές ανάγκες, σύγχρονη θεατρική αντίληψη και καινοτόμο, πολυεπίπεδη δράση.

Περιμένουμε από τους Πειραιώτες (και όχι μόνο) να αγκαλιάσουν τον "Πολυχώρο Αυλαία" βάζοντας έτσι περισσότερη τέχνη στη ζωή τους!

 
Μείνετε Συντονισμένοι
 
Προσκαλούμε ανοικτά κάθε Εκπαιδευτικό,
να έρθει ΔΩΡΕΑΝ σε όλες τις παιδικές μας παραστάσεις.
Κλείστε τις θέσεις σας με τηλεφωνική επικοινωνία.
Main Description
2754229
Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ «ΑΥΛΑΙΑ»
Από τον Γιώργο Δήμου,
Φιλόλογο – Ηθοποιό
ΠΕ Διοικητικό στη ΔΔΕ  Α΄ Αθήνας  του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
Δ/ντή Θεάτρου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων,
Υπεύθυνο Προγράμματος του Πολυχώρου «AΥΛΑΙΑ»
 
   «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη. Δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν΄αρχινίσει». Αυτό ήταν το σύνηθες μοτίβο έναρξης της μαγείας του Παραμυθιού στη δική μας εποχή της αθωότητας, με μορφές αρχετυπικές (ξωτικά, βασιλιάδες ή μάγισσες), μακριά από τις σύγχρονες συμβάσεις της τεχνολογίας και τη νέα αντίληψη πραγμάτων.
   Τότε, το ‘Πνεύμα των Χριστουγέννων’ έφερνε πάντα μαζί του την ευωδία μοσχομυριστών, ζυμωτών γλυκισμάτων και ζαχαρωτών που έκλεβαν με τρόπο επιδέξιο οι καλικάντζαροι, όντα απεχθή και απόκοσμα, με όψη μισητή στους ανθρώπους. Στην αντίπερα όχθη, υπήρχε πάντα ο δίκαιος βασιλιάς που κατοικούσε σ΄ένα μακρινό βασίλειο και αντιμαχόταν την αβυσσαλέα οργή ενός τραγόμορφου, υποχθόνιου Δράκου, ο οποίος τρόμαζε τους περαστικούς στο διάβα τους.
   Το ψηφιδωτό του καμβά των παραμυθιών περιελάμβανε όμως και ιστορίες συμβολισμών, σαν εκείνη της Κοκκινοσκουφίτσας, της Σταχτοπούτας, της Ωραίας Κοιμωμένης ή του Κυανοπώγωνα, βγαλμένες μέσα από την αχαλίνωτη φαντασία κυρίως Ευρωπαίων κλασσικών παραμυθάδων, όπως οι αδελφοί Grimm, ο Charles Perrault και ο Hans Christian Andersen.
      To Παραμύθι, τότε και τώρα, ανέκαθεν διευρύνει την παιδική αντιληπτικότητα. Οι ιστορίες πραγματεύονται προβληματισμούς και όψεις, όπως η ζωή και ο θάνατος, η ηθική και το ανήθικο, η διαφοροποίηση ανάμεσα στο αγαθό και το αχρείο, ιδωμένα όλα με τις διόπτρες και το πέπλο μιας κατ΄επίφασιν ελαφρότητας, η οποία δεν τραυματίζει και δεν συνθλίβει το παιδικό συναίσθημα.
   Όλοι εμείς, στον Πειραϊκό Πολυχώρο «ΑΥΛΑΙΑ», σεβόμενοι την παιδική ψυχολογία και εμμένοντας στη στοχοθεσία του αναλυτικού εκπαιδευτικού Προγράμματος για την παιδική Λογοτεχνία, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στη θεραπευτική δύναμη του Παραμυθιού ως μέσου διδασκαλίας.
     Για εμάς, ηθοποιούς –σκηνοθέτες – παραγωγούς και λοιπούς συντελεστές του Πολυχώρου «ΑΥΛΑΙΑ», το Παραμύθι ως κορμός του Παιδικού Θεάτρου, αποτελεί αυτό καθαυτό μια διαδικασία παιδευτική που εμπλουτίζει τον μικρόκοσμο του ευαίσθητου ψυχισμού των παιδιών, πλαταίνοντας με τρόπο διαδραστικό τη γλωσσική τους ανάπτυξη και ωριμότητα.
Main Description
121849

Παιδική σκηνή

Vertical Image Area
2755975
Vertical Image Area
121040
Main Description
121850

Stand up theatrical nights

Vertical Image Area
121014
Main Description
2755450

LIVE

Space
2756387
 
Main Description
121853

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας

Contact Us
120935

Footer
120927